Soldaat van oranje

Previous slide
Next slide

Project omvang

Soldaat van Oranje – De Musical is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van één van de grootste verzetshelden uit onze vaderlandse geschiedenis: Erik Hazelhoff Roelfzema. Aan het begin van de oorlog ontsnapt Erik naar Engeland van waaruit hij zendapparatuur naar Nederland smokkelt en als piloot betrokken is bij bombardementen op Duitsland. Hij wordt adjudant van Koningin Wilhelmina en ontvangt voor zijn verzetswerk al tijdens de oorlog de Militaire Willemsorde, de hoogste Koninklijke onderscheiding. 

Zijn beroemde boek Soldaat van Oranje werd in 1977 verfilmd met Rutger Hauer in de titelrol en is vanaf oktober op vernieuwende wijze te zien als musical in de TheaterHangaar op voormalig Vliegveld Valkenburg in Katwijk.

In een regie van Theu Boemans en naar een script van Edwin de Vries spelen de acteurs rondom een draaiende tribune en brengen ze mede dankzij de muziek van Tom Harriman en de teksten van Pamela Phillips Oland en Frans van Deursen de indrukwekkende historie weer tot leven.

De rol van STS betreft de aansturing van de draaischijf, de vier schermen en wanden en het dak van de SS gevangenis.

De draaischijf heeft een totaalgewicht van ca. 200.000 kg. 
De twee grote schermen, compleet door STS geleverd,  zijn 26×6 meter en de twee kleine schermen 9×6 meter. De maximale snelheid is 2 m/s.
Het dak van de SS gevangenis wordt samen met de twee wanden gechangeerd. Eerst gaan de wanden omhoog. Beneden de wanden zitten meenemers zodat het dak ook mee gaat. Hierdoor kan alles met 1 lier met een swl van 1.000 kg worden gehezen.         

Verder is er een koppeling gerealiseerd tussen de automatisering en licht, geluid en de ontruimingsinstallatie.

Deze productie is tot stand gekomen onder de technische supervisie van Robin de Levita en Robert van Nieuwenhuis. Een nieuwe start:  het was namelijk Robin de Levita die 10 jaar geleden aan de wieg stond van STS en de eerste projecten in showautomatisering. Robert van Nieuwenhuis speelde toen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het automatiseringssysteem.