AFAS Experience Center

Project omvang

AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf en telt ruim 400 medewerkers. Een beetje gek, een tikkeltje eigenwijs, maar vooral vol passie als het gaat om klanten en het inspireren van ondernemers. AFAS ontwikkelt innovatieve softwareproducten voor zowel de zakelijke als de consumentenmarkt en neemt daarbij graag z’n maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat verklaart mede de opzet van het nieuwe kantoor in Leusden. Het ‘AFAS Experience Centre’ (44.000 m2, 750 werkplekken) krijgt een eigen theater voor 820 toeschouwers, een restaurant met 700 plaatsen en een atrium voor evenementen en tentoonstellingen. Buiten is er plek voor sportvelden en een wandelpark inclusief heuvel. Auto’s worden straks gestald in een twee verdiepingen tellende parkeergarage.

Het theater bestaat vanuit de buitenkant gezien, uit een halve glazenbol. Daarbinnen een schil als Foyer en verkeersruimte. Daarna weer een halve bol (verticale groene wand) waarin zich het theater bevindt. Achter deze bol zit het podium met de theatertoren. In het Theater gebouw bevinden zich naast het Theater een 5 tal Auditoria, diverse lounge ruimtes een Theatercafé, kleedkamers en technische ruimtes.

De installatie welke door STS wordt geleverd bestaat uit hijs-, hef-, rij-, vlieg- en theater-technische constructies. Deze variëteit aan installaties staat in dienst van het multifunctionele karakter van de zaal hetgeen in alle onderdelen is terug te vinden. Overdag worden presentaties, lezingen en scholingen gehouden. s’ Avonds events, voorstellingen en grote open eind producties. Het unieke ontwerp is van ontwerper Steef van der Veldt dat in nauwe samenwerking met Sifapro en de geestes-vader van het project, mede eigenaar en oprichter, Ton van der Veldt tot stand is gekomen.

De constructies omvatten zij-, portaal- en lichtbruggen voor de zaal en de toneeltoren met bijbehorende trappen en een operatorbordes. Zowel de toren als de zaal hebben een beloopbaar technisch grid.
De SIL3 hijs- en vlieginstallaties bestaan uit 44 decortrekken van 500 kg, 4 decortrekken van 1000 kg, 4 zijtrekken, 6 punttrekken, 6 geregelde kettingtakels en boven de zaal 4 stuks 2-D performer fly takels. Daarnaast nog een aantal D8+ takels voor geluidsclusters en bij de hijsluiken.
De hefinstallatie bestaat uit een orkestbakheffer uitgevoerd met spira liften in combinatie met een uitschuifbaar valnet en twee motorisch verrijdbare wagens. Op deze wagens staan de voortoneel-neus en het orkest instrumentarium. Deze kunnen onder de vaste orkestbak en de zaal worden opgeslagen. In combinatie met de heffer kan zo elke dag een snelle wissel worden gemaakt tussen de orkest opstelling nodig voor de voorstelling in de avond en de presentatie opstelling overdag.
https://www.afasexperiencecenter.nl/