The Lord Of The Rings

Previous slide
Next slide

Project omvang

Het is Toronto in Canada geworden waar wereldpremière zal plaats vinden van de The Lord of the Rings. De uitvoering van de klassieke trilogie van Tolkien, waarvan meer dan 200 miljoen boeken zijn verkocht, duurt drie maal een uur: the fellowship of the ring, the two towers en the return of the king. De gehele productie kost 27 miljoen dollar. De productie is in handen van Kevin Wallace en Saul Zaentz. Wallace was verantwoordelijk voor de Andrew Lloyd Webber musicals “Whistle Down the Wind”, The Beautiful Game”, “Jesus Christ Superstar” en “Sunset Boulevard”. Saul Zaentz produceerde film productions als “One Flew Over the Cuckoo’s Nest”, “Amadeus”, ” The Unbearable Lightness of Being” en “The English Patient”. Zaentz is onlangs onderscheiden met de BAFTA ‘Academy Fellowship’.

Zie verder http://www.lotr.com/

StS heeft de gehele showautomatisering geleverd, verschillende lieren en additionele assen.

Showdek 30 ton Het showdek bestaat uit een draaicirkel met een doorsnede van 13 meter met 16 hydraulische schaarliften en twee centerliften. Om de draaicirkel draait nog een ring waardoor de complete doorsnede op 15 meter komt. De schaarliften draaien mee in de draaicirkel. Om dat te kunnen realiseren is de complete hydraulische installatie inclusief de besturing in de cirkel geïntegreerd.


26 Lieren worden er gebruikt: 
17 counter balanced lieren voor 400 kg trekken 
2 enkeldraads lieren voor speciale effecten met een snelheid van 3 m/s 
6 acteurs lieren als onderdeel van het StS vliegsysteem 
1 meerdraads lier voor 5 doeken die in een cirkelvorm hangen 

33 verschillende assen: 
21 Kabouki Drops, een release mechanisme voor doeken 
4 trus travellers waarbij een tandriem wordt aangedreven door een electromotor 
2 Decorstukken die in alle richtingen bewegen, openklappen en worden opgeblazen.

 

Besturing en bediening: AutoStage2000 van StS 
De besturing bestaat uit 44 frequentieregelaars, 21 hydrauliek regelaar en digitale I/O die door 2 IPC’s worden aangestuurd via meerdere CAN bussen. Een van deze IPC’s is in de draaicirkel geïntegreerd. Datacommunicatie tussen beide IPC’s loopt via sleepringen. Voor de besturing van de vliegsystemen is een derde IPC opgenomen om aan de SIL3 spec te kunnen voldoen.

De bediening vindt plaats op 3 verschillende bediendesks, type OptiStage2000 van StS. Elke desk is uitgerust met 6 playbacks, querty keyboard, noodstop, dodemansknop, cue operator knoppen. Elke desk heeft 2 touch screens van 15 inch.

De operator heeft door het gebruik van de verschillende playbacks de controle over de snelheid van de geprogrammeerde bewegingen. Dit is een bewezen concept wat in andere producties zijn nut heeft getoond bij complexe bewegingen. Het stelt de operator in staat om de snelheid van het changement aan te passen aan de plaats waar de acteur zich bevind zonder de show te stoppen.

De noodstop is volledig dubbel bekabeld en voldoet aan veiligheidscategorie 4. On-line wordt de status van elke noodstop bewaakt zodat de operator een voudig kan zien welke noodstop is bediend.

Tijdsbesparing programmering met 80% 
Gezien de complexiteit van de bewegingen worden alle changementen met de draaicirkel op een pc met behulp van een 3-D animatie pakket getest. Deze bewegingen worden 1:1 in de besturing geladen. Door deze nieuwe programmeer interface hebben we een enorme tijdsbesparing gerealiseerd en nieuwe mogelijkheden voor de creative directors.