Muziekcentrum De Nobel

Previous slide
Next slide

Project omvang

Muziekcentrum De Nobel is een nieuw muziekpodium in de Nederlandse stad Leiden.

Het muziekcentrum is gehuisvest in een deel van het voormalige fabriekscomplex aan de Marktsteeg 2, dat in 1850 werd gebouwd door en voor de Tras- en Pleisterfabriek van Paternotte. De naam De Nobel is ontleend aan de laatste eigenaar en gebruiker van het pand: de firma De Nobel die hier handelde in lompen en oude metalen. Het pand is aangewezen als beschermd gemeentelijk monument.[1]

Het pand is gerenoveerd en verbouwd naar een ontwerp van Ector Hoogstad Architecten. De constructie is ontworpen door IMd Raadgevende Ingenieurs. De uitvoering is gebeurd door Aannemer Du Prie Bouw & Ontwikkeling.

De hoofdingang van het nieuwe muziekcentrum komt aan de Marktsteeg tegenover het Scheltema Complex. In het pand komt behalve een concertzaal voor 600 tot 700 bezoekers en een kleine zaal voor 200 bezoekers ook een podiumcafé met de mogelijkheid om kleinschalige akoestische muziek te maken (singer-songwritercafé). De beoogde exploitant is de Stichting LVC, die haar huidige muziekcentrum aan de Breestraat66 zal moeten verlaten vanwege het Aalmarktproject.

De sloop en bouw hebben plaats gevonden vanaf 2012; de bedoeling is dat het muziekcentrum in 2014 geopend wordt.

De hijsinstallatie voor beide zalen wordt door STS geleverd. Een combinatie van kettingtakels en steekaslieren in combinatie met een centrale besturing en bediening.