Elisabeth

Vorige slide
Volgende slide

Project omvang

De musical Elisabeth vertelt het verhaal van Sissi, keizerin van Oostenrijk. Behalve de musical zelf werd ook de decorautomatisering door de pers bejubeld. Met deze grote productie automatisering heeft STS laten zien dat het Autostage2000 concept zeer geschikt is voor een combinatie van trekkenwandautomatisering met showcontrol. Gezien het gewicht van enkele decorstukken (300 tot 1800 kg) worden er in de automatische trekkenwand zowel powerflying lieren  als hydraulische jiggers gebruikt.

De door STS gebruikte lieren zijn uitgerust met een continue gewichtsmeting en een dubbelwind- en slapkabelbeveiliging. In de door STS bestuurde elektrisch aangedreven draaicirkel zijn vijf hydraulische kantelbare liftsegmenten opgenomen. Ook de aan een kant ondersteunde tien meter lange brug die vanaf het zijtoneel naar beneden komt, moet door het grote optredende moment hydraulisch worden aangedreven.

De bediening vindt plaats vanaf een OptiMaster2000 centrale bediendesk, voorloper van de Composer met losse schermen, en twee draagbare bedieningsunits die op verschillende punten kunnen worden aangesloten. In plaats van joysticks zijn encoderwielen toegepast die door hun hoge resolutie en eenvoudige bediening een schokvrije constante beweging garanderen.