Interview met Mark Vendrik, Supervisor Engineers

“Elke dag brengt nieuwe technische uitdagingen”

Onze collega's aan het woord

Bij STS vertellen onze collega’s graag over hun werk achter de schermen. In dit interview deelt Mark Vendrik, Supervisor Engineers, hoe hij samen met zijn team ingenieuze oplossingen bedenkt voor de meest complexe theaterproducties. Wil je bijvoorbeeld weten hoe het iconische vliegende tapijt van Aladdin tot stand kwam? Lees dan snel verder en ontdek Marks verhaal.

Ook interesse in werken bij STS? Bekijk dan even onze vacatures of stuur een open sollicitatie. Wij zijn op zoek naar enthousiaste technici om ons team te verrijken!

Mark Vendrik is Supervisor Engineers bij STS

Samen met zijn collega’s van de tekenkamer ontwerpt en berekent hij illusies, effecten en bewegingen voor musicalproducties. “Het leukste aan mijn werk is iets bedenken en het dan gebouwd zien worden. Ik ben echt trots op de projecten die we realiseren.”

Verantwoordelijkheden in de tekenkamer

“Ik ben als Supervisor Engineers verantwoordelijk voor de tekenkamer, waar we de mechanische componenten van de machines uittekenen. De machines bestaan uit verschillende onderdelen. Wij doen het mechanische deel: we maken het ontwerp en rekenen alles door. De afdeling automatisering is verantwoordelijk voor de elektra, automatisering en de programmering.”

Machines maken en advies geven

“Wanneer een musicalproducent aangeeft een object of persoon te willen verplaatsen op het podium, dan begint bij ons het creatieve proces. We bedenken hoe we die beweging gaan realiseren en met welke omstandigheden we te maken hebben. Veiligheid is cruciaal. We willen niet dat bezoekers of acteurs gewond kunnen raken. Soms stellen we voor iets eenvoudiger te maken voor minder complexiteit en betere transporteerbaarheid. Klanten kiezen voor STS omdat we niet alleen machines maken, maar ook advies geven.”

Beperkte ruimte op podium is uitdaging

“De beperkte beschikbare ruimte op een podium vind ik altijd een uitdaging. Een producent heeft veel wensen, maar zie alles maar eens te realiseren. Om een voorbeeld te noemen: de producent van de musical Beauty and the Beast wilde dat er een tuinhuis het podium op- en weer af zou rijden. Er was alleen geen ruimte aan de zijkanten van het podium om het tuinhuis te plaatsen. We hebben het zo uitgedacht en getekend dat het tuinhuis tijdens het oprijden uitklapt en er een trappetje uitkomt. Bij het afrijden klapt alles weer in.

Dit deden we ook voor de musical Stranger Things in New York. Daar moest een groot schip op het podium in- en uitklappen. Dat vergt even flink wat denkwerk, maar het is allemaal gelukt!”

Trots op het vliegende tapijt van Aladdin

“Ik ben erg trots op de projecten die we realiseren. Mijn eerste grote project was het vliegende tapijt van Aladdin. Dit is een complexe machine met maar liefst zeven motoren. Al jaren gaat dit zwevende tapijt de hele wereld over. Op dit moment is de musical te zien in Madrid en de UK. Ik vind het een mooi idee dat er elke avond mensen vol bewondering naar dit tapijt kijken. De bewegingen en effecten van machines die we maken, zijn een belangrijk onderdeel van de musicalervaring.”

Gezellige werksfeer en persoonlijke ontwikkeling

“Bij STS hebben we een gezellig en betrokken team. We kennen elkaar goed, lunchen samen en hebben regelmatig een leuk bedrijfsuitje. In mijn tijd bij STS heb ik veel geleerd, niet alleen op technisch gebied, maar ook op het gebied van leidinggeven, gespreksvoering en sociale vaardigheden. Elk jaar probeer ik een cursus te volgen om mezelf verder te ontwikkelen.”

Werken bij STS

“Als je hier komt werken, kun je rekenen op een uitdagende baan. Het werk is nooit saai en elke dag brengt nieuwe technische uitdagingen. Je werkt hier niet aan standaard machines, elk project is uniek. Ik vind het heel tof om technische problemen op te lossen waarvan dat eerst onmogelijk leek. Bij STS heb je geen vastomlijnde functie en je kunt veel doen als je initiatief toont.”

Lijkt STS jou ook een interessant bedrijf om bij te werken? Bekijk dan vooral even onze vacatures! Lees ook de verhalen van Danny, William, Raoul en Luuk. Heb je vragen over werken bij STS? Neem dan contact op met Kas van Huisstede via 06-18 39 96 32 of stuur hem een mail.