Interview met Raoul van der Zwet, Commissioning engineer

“Het is geweldig om alle machines perfect werkend op een podium te zien”

Onze collega's aan het woord

Bij STS delen onze collega’s hun verhalen graag met je. In dit interview vertelt Raoul, Commissioning Engineer, over zijn avonturen achter de schermen. Of het nu gaat om het finetunen van machines of het oplossen van technische uitdagingen op het podium, hij zorgt ervoor dat alles perfect werkt voor grote theaterproducties.

Interesse om ons team te versterken als engineer of in een andere functie? Bekijk dan onze vacatures of stuur een open sollicitatie. Wij zijn altijd op zoek naar gemotiveerde technici!

Raoul van der Zwet is Commissioning Engineer bij STS

In deze rol zorgt hij ervoor dat de machines en systemen die we produceren voor theaterstukken – en aanpassingen die we doen in theaters – perfect functioneren. “Het is gaaf om te zien hoe een machine die ik heb helpen realiseren, gebruikt wordt op een groot podium!”

De laatste puntjes op de i

“Als Commissioning Engineer zorg ik ervoor dat alles perfect werkt voordat een machine naar de klant gaat. Nadat een machine helemaal in elkaar is gezet, test ik of alles goed functioneert. Dit betekent dat ik controleer of zowel de elektrische als mechanische onderdelen doen wat ze moeten doen. Mijn taak is om te zorgen dat alles soepel draait. Ik zet de laatste puntjes op de i zodat alles klaar is voor gebruik.”

Technische uitdagingen en maatwerk

“We werken aan grote theaterstukken die wereldwijd te zien zijn. Ook doen wij aanpassingen aan theaters, zoals het ophangen van lieren zodat theateronderdelen verplaatst kunnen worden. Mijn werk verschilt inhoudelijk elke dag. De ene dag maak en sluit ik bijvoorbeeld schakelkasten aan, de andere dag neem ik een machine in bedrijf. Het is altijd maatwerk en geen standaardwerk, dat maakt mijn werk zo leuk.”

The Phantom of the Opera in Wenen

“Inmiddels heb ik veel affiniteit met musicals. Voor werk ben ik in Wenen geweest, bij de musical The Phantom of the Opera. De productie speelde eerst in Australië, maar daar zijn de veiligheidsregels iets soepeler dan in Oostenrijk. Ik vloog de dag vóór de première naar het theater in Wenen om onder meer een extra beveiliging aan een lier toe te voegen, voor een extra veiligheidsniveau.

Ik heb gevraagd of ik bij de première aanwezig mocht zijn de volgende dag, en dat mocht! Ik moest alleen even nette schoenen kopen, want ik had alleen m’n werkschoenen bij me. Het was ontzettend gaaf om ons werk terug te zien op zo’n groot podium.”

Werken aan bijzondere projecten

“Ik vind het heel tof dat we werken aan zulke grote theaterproducties. Een van de eerste producties waar ik aan werkte, was het theaterstuk Stranger Things. We bouwden een lift die tijdens de show door het dak moest schieten met één van de acteurs erin. Hoe cool is het, dat we dat hier allemaal bedenken? We laten mensen vliegen, letterlijk. Ik ben de laatste tijd naar meerdere theaterstukken geweest waar wij voor werken. Het is echt mooi om alle machines perfect werkend op een podium te zien.”

Werken bij STS

“Dit is mijn eerste baan na mijn mbo-opleiding Technicus Mechatronica. Wat ik hier zo fijn vind, is de goede werksfeer, de gezellige collega’s, een goed salaris én de mogelijkheid om door te kunnen groeien. Je bent hier de baas over je eigen carrière. Je moet vooral laten weten waar je naartoe wil groeien en initiatief tonen. Je werkt hier aan toffe projecten voor grote namen in de theaterwereld. Als je van techniek houdt en het idee dat jouw werk voor een betoverende ervaring zorgt bij mensen, is werken hier zeker een aanrader.”

Heb jij interesse in een carrière bij STS? Bekijk dan onze vacatures. Lees ook de verhalen van onze collega’s William, Danny, Mark en Luuk. Heb je vragen over werken bij STS? Neem dan gerust contact op met Kas van Huisstede via 06-18 39 96 32 of stuur hem een mail.