DeLaMar

Vorige slide
Volgende slide

Project omvang

Onder de naam DeLaMar opent het voormalige Nieuwe de la Mar Theater in november 2010 zijn deuren. De programmering van het DeLaMar zal zich vooral richten op kwalitatief hoogwaardig theater in de programmeringstraditie van het voormalige Nieuwe de la Mar Theater. DeLaMar krijgt twee zalen met in totaal ruim 1500 stoelen. 

Het DeLaMar is een initiatief van de VandenEnde Foundation, het cultuurfonds van Joop en Janine van den Ende. Met dit nieuwe theater wordt voortgebouwd op een lange traditie van cultureel ondernemerschap. De traditie stamt uit 1947, het jaar waarin dit particuliere theater werd opgericht door de echtgenoot van actrice Fien de la Mar. Het theater is verbonden met grote namen als Wim Kan, Wim Sonneveld en Freek de Jonge en heeft een theatergeschiedenis die tot de verbeelding spreekt. Behalve standplaats van grote cabaretiers, was het theater ook een podium voor komedies, toneelklassiekers, festivals en jeugdvoorstellingen. De programmering van het DeLaMar zal zich vooral richten op kwalitatief hoogwaardig theater in de programmeringstraditie van het voormalige Nieuwe de la Mar. Eén van Van den Endes’ idealen voor de nieuwe podia is dat artiesten de mogelijkheid krijgen er langere tijd achtereen op te treden, zoals ook in bloeiende theatersteden als Londen en New York het geval is.

Onder de naam DeLaMar opent het voormalige Nieuwe de la Mar Theater in november 2010 zijn deuren. De programmering van het DeLaMar zal zich vooral richten op kwalitatief hoogwaardig theater in de programmeringstraditie van het voormalige Nieuwe de la Mar Theater. DeLaMar krijgt twee zalen met in totaal ruim 1500 stoelen. 

Het bouwteam bestaat uit IPMMC vastgoed bouwmanagement, AMA International Arn Meijs architekten, Corsmit Raadgevend Ingenieursbureau, pb|theateradviseurs (voorh. Prinssen en Bus) en Hillen & Roosen als bouwkundig aannemer. Voor de theatertechnische producten is de keuze gevallen op Silicon Theatre Scenery (STS), partner en toeleverancier van Prolyte Theatre Products.

Voor van den Ende is STS geen onbekende. De eigen theaters in Scheveningen en Utrecht zijn net als vele producties door STS voorzien van apparatuur. Zo een grote vaste installatie inclusief de bruggen, trappen en het grid had STS echter nog niet eerder gemaakt. Vandaar dat deze keuze geen automatisme was. In de aanbestedingsprocedure kwam echter naar voren dat STS dit project aan kon en ook nog eens economisch de meest gunstige aanbieding had. Dat kwam mede door het ontwerp van de uiterst compacte lier in combinatie met de krachtige bedien en besturingssoftware. Een andere belangrijke reden is dat alle producten van STS uit 1 fabriek komen: dat geld voor zowel de software, electra als staalbouw.  

Deze compacte lier maakte dat een duur verseizingsmechanisme buiten beeld kon blijven. De belangrijkste specificaties zijn: 5 kabels, 500 kg, 250 kg puntlast, 14,6 m hijshoogte, 1,8 m/s, 3,33 m/s2 maximale acceleratie.

Hoewel moeilijk in bestekken vast te leggen heeft de bediening bewezen niet alleen makkelijk en snel te zijn maar ook veilig. Grootte, kleur, volgorde van aanslagen en de hoeveelheid en positie van symbolen, toetsen en informatie liggen hieraan ten grondslag. Toch was de desk aan een upgrade toe. Extra functies en een compleet nieuw modern design van de desk en de grafische weergave wacht de gebruikers. Toch zullen bestaande gebruikers merken dat al het goede is behouden en zij naadloos kunnen switchen tussen de oude en de nieuwe desk.

De besturing zorgt voor een nauwkeurigheid van +/- 1 mm op de trommel waardoor in combinatie met automatisering van andere changementen met liften, tracks of stage wagons een optimale synchronisatie gerealiseerd. Hierdoor kunnen twee decorstukken aangesloten worden zonder lichtspleet of botsing. Mede hierdoor is het systeem ook multifunctioneel in te zetten voor zowel trekkenwand- als productie automatisering.

Veiligheidstechnisch voldoet het hele systeem aan de BGVC1 dus ook aan de DIN 56950 en IEC61508 SIL3. Hierbij zijn alle veiligheidsfuncties die in de IEC 61508 worden genoemd in de besturing geïmplementeerd. Er is dus niet gekozen voor de weg om middels procedures de problemen naar de gebruiker door te schuiven.

Eventueel nog het volgende:
Een speciale eis is dat de maximale versnelling of vertraging niet boven de 3,33 m/s2 uit mag komen. Dat is opgelost door gebruik te maken van UPS systemen in combinatie met een DC bus waardoor bij een neergaande beweging gebruik gemaakt kan worden van het dynamo effect.

Zaal 1

– 2 prosceniumschotten

– 1 voordoekinstallatie Grieks en Wagner

– 1 sluiertrek

– 1 beweegbare portaalbrug

– 2 verrijdbare manteaus

– 40 decortrekken met computerbesturing

– 6 montagetrekken

– 2 zijtrekken

– 1 rollenzoldervloer en lierenfundaties

– 6 punttrekken

– 4 kettingtakels toneel, incl. railbanen en traversen

– 1 boventiteling trek

– 6 kettingtakels proscenium

– 6 kettingtakels zaal, incl. railbanen en traversen

– 2 zaallichtkoven

– 1 kettingtakel in zaalbrug 1.

– 2 vaste portaalbruggen

– 2 vaste zijbruggen toneel

– 1 vaste achterbrug toneel

– 1 trap in de toneeltoren

– 1 prosceniumbrug

– 1 roostervloer zaal

– 2 vaste zaalbruggen

– valbeveilingssysteem in alle bruggen.

 

Zaal 2

– 1 voordoekinstallatie Grieks en Wagner

– 1 sluiertrek

– 1 rideautrek

– 2 verrijdbare manteaus

– 30 decortrekken met computerbesturing

– 2 zijtrekken

– 1 rollenzoldervloer en lierenfundaties

– 4 punttrekken

– 4 kettingtakels toneel, incl. railbanen en traversen

– 3 kettingtakels proscenium

– 1 ophijsbare orkestbak deksel

– 1 AV lier

– 2 zaallichtkoven.

– 1 vaste portaalbrug

– 2 vaste zijbruggen toneel

– 1 prosceniumbrug

– 1 vaste zaalbrug

– valbeveiligingssysteem in alle bruggen.

 

De spira-goederenlift in het de Lamar is nu ook uitgerust met een STS besturing. Ook de bediening is aangepast en voldoet nu beter aan de wensen van de gebruiker.  Natuurlijk is ook deze besturing aangesloten op de online service faciliteiten van STS.